Terug

Logopedie aanvangen op 3 jaar?

Kelly

Hallo,

Mijn dochter is 3 jaar en 3 maanden en zit nu in het 1ste kleuter.  Ze praat honderuit maar is voor de meeste mensen totaal onverstaanbaar.  Ook heeft ze de neiging haar tong vooruit te steken bij het praten.

De ene juf raadt ons aan met logopedie te starten, de andere vindt dit veel te vroeg en zegt dat het beter is te wachten tot het einde van het eerste kleuter.

Wat moeten we doen?

Groetjes,

Kelly


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Dag Kelly,

Vaak wordt er gezegd dat het te vroeg is op driejarige leeftijd om op te starten met logopedie. Maar bij sommige kinderen zorgt de onverstaanbaarheid echter voor een sociale beperking. Kinderen uit de klas gaan soms minder aandacht geven aan kinderen die ze niet of onvoldoende verstaan. In zo gevallen heb ik al enkele kinderen opgestart. Bij het starten van logopedie zal de spraakontwikkeling sneller vooruit gaan, en zullen deze kinderen minder nadeel ondervinden van de reacties van anderen. Maar het "naar voor steken van de tong", bij ons ook wel interdentaliteit genoemd, wordt maar behandeld vanaf 5 jaar. De articulatietherapie die gunstig zou zijn bij uw dochter, zou eerder het wegwerken zijn van klankvervangingen.

Groetjes,

Lisa

Steeds bereid tot verdere antwoorden op uw vragen

0473 73 46 53