Mijn zoon van 10 wil saxofoon spelen, is dit voor- of nadelig mits hij slist en een zogenaamde 'babyslik' heeft?
Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is
Beste,
Ik heb zelf jaren saxofoon gespeeld als kind en ik meen mij zeker te herinneren dat tongplaatsing en tongkracht zeker van belang waren bij het bespelen van dit instrument. De tong moet op het rietje geplaatst worden en dit kan er zeker voor zorgen dat de tong zich (nog) meer tussen de tanden zal bevinden. Er moet ook voldoende kracht kunnen gegeven worden wanneer bijvoorbeeld bepaalde muzieknoten kort moeten gespeeld worden.
Samengevat, het kan nadelig zijn omdat de tong nog meer in een 'onnatuurlijke houding' wordt gebracht en omdat er een zekere tongkracht verwacht wordt (en dit bij een slissende tong meestal verminderde tongkracht is).
Voordelig kan het evenwel ook zijn: er wordt geoefend op de tongkracht en wanneer er voldoende aandacht besteed wordt aan tongplaatsing hoeft ook dit geen probleem te vormen.
Ik hoop dat dit een goed antwoord is. Als uw zoon logopedische therapie krijgt voor het slissen en slikken, kan er gerust wat meer praktisch gerichte oefeningen met de saxofoon ingevoerd worden.
Veel succes met het spelen, Judit Decoster, logopediste