Terug

Kan een hoge stem via logopedie worden opgelost?

T.V.

Hallo, Ik ben een man van 26 jaar en heb een vrij hoge stem. Ik word dan ook telkens aangesproken via telefoon als mevrouw. Ik erger mij daar al jaren aan. Ik denk dat ik mijn stem anders beginnen gebruiken ben tijdens de pubertijd. Ik was in die tijd en ben nu eigenlijk ook nog vaak onzeker over mezelf wanneer ik iets moet zeggen. Mijn vraag is nu of een hoge stem via logopedie kan worden opgelost? Moet er dan via een huisarts doorverwezen worden naar een logopedist? Of valt er op mijn leeftijd hieromtrent niet veel meer te doen? Alvast bedankt, Timo


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hallo,

 

Via logopedie is het zeker mogelijk de habituele spreektoonhoogte te verlagen. Natuurlijk moet er eerst een algemeen stemonderzoek plaatsvinden om organische letsels uit te sluiten en de stem in kaart te kunnen brengen. Hiervoor ga je best eens langs bij een NKO-arts, deze zal je doorverwijzen naar een logopedist(e) in de buurt.

 

Vriendelijke groeten,

Marianne Avaux


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Hallo,

 

Leeftijd en geslacht bepalen in sterke mate de menselijke stem. In uw geval kan het zijn dat de stemmutatie (tijdens de puberteit) onvoldoende is opgetreden waardoor er klachten zoals een onstabiele en hoge stem (en secundair: vreemde reacties uit omgeving, emotionele problemen en schaamte) kunnen optreden. Dit noemt men een mutatiestoornis. 

Bij mutatiestoornissen is stemtherapie vaak de meest aangewezen behandeling. 

Maar zoals hierboven ook vermeld wordt, is het echter wel noodzakelijk om vooraf een neus-keel-oorarts te raadplegen om eventuele organische stoornissen uit te sluiten. Het is dan ook de NKO-arts die beslist of er al dan niet overgegaan wordt tot logopedische behandeling.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Stefanie De Muynck

0494.68.95.94

 

PS: Mocht u verder nog vragen hebben, dan kunt u mij steeds contacteren.