Terug

Heeft logopedie op 2-jarige leeftijd al zin?

Els

Mijn zoon is net 2 jaar en zegt nog maar 3 woorden : mama, daar en wauw. Hij begript wel de meeste opdrachten die we hem geven zoals bv: neem je schoenen,etc.

We zijn al op consultatie geweest bij een kinderneuroloog en die raadt ons aan nog af te wachten, Alhoewel je op deze leeftijd al een 50-tal woorden moet kennen, wordt dit gecompenseerd door het begrijpen van deze opdrachten.

Ik vraag me af wat een logopediste eventueel zou kunnen doen om die spraak te simuleren en of dit wel degelijk zin heeft. Ik wil hem ook niet onnodig 'over'stimuleren.

 

Bedankt voor de info,

 

Els 

 


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste Els,

Je moet inderdaad nog niet te snel naar een logopediste stappen. Sommige kinderen zijn nu eenmaal later met taalproductie, terwijl hun taalbegrip al goed zit. Als je je echt zorgen zou maken kan je altijd een keer langsgaan bij een logopediste om zijn taalbegripsniveau te laten testen. Maar het lijkt me wel goed te zijn, als ik je uitleg lees. Vertel maar veel tegen hem en lok de dingen een beetje uit. Als hij iets vraagt met 'euh, euh, euh', zegt dan 'Wat wil je hebben?'. En beoem het dan uiteindelijk voor hem. Hierdoor stimuleer je hem om de dingen bij naam te noemen. Je kan altijd eventjes 'plagen' door te zeggen: 'mama weet niet wat je bedoeld, ...' Maar rek dit nooit te lang.

Hij zal wel stilaan opstarten en als hij naar school begint te gaan, krijgt hij nog veel meer aanbod en zal hij ook sneller het gevoel krijgen om dingen te vragen.

Gaat hij naar een crèche of onthaalmoeder of is hij bij jou of bij familie thuis door de dag?

Veel succes verder!

Vriendelijke groeten,

Katrijn Minten