Terug

Benauwd gevoel in keel en slikprobleem

Lydia

Een 3-tal jaar terug heb ik een ongeval gehad met de wagen (zonder zware verwondingen). 2 dagen laten kreeg ik een benauwd gevoel in de keel en dit is niet meer weggegaan. Volgens mij huisarts was de oorzaak stress (angstaanvallen), maar rust en medicatie hebben dit benauwde gevoel niet doen weggaan. Na verschillende onderzoeken (zonder resultaat) en behandelingen bij een osteopaat was er nog steeds geen verbetering. 2 maanden geleden is er wel na een cryptotetanietest spasmofilie vastgesteld. Het innemen van Magnesium doet het gevoel wel verminderen maar neemt het niet volledig weg.  

Door dit benauwd gevoel (dat nu toch al meer dan 3 jaar duurt) heb ik nu wel een afwijkend mondgedrag. Omdat ik het gevoel heb dat mijn tong naar achter wordt getrokken, rust (of drukt) mijn tong constant tegen mijn onderste tanden en adem ik (bijna) altijd door mijn mond. Dit is de manier voor mij om dit gevoel draaglijk te maken want indien ik dit niet doe wordt het gevoel in mijn keel erger. Ook met het slikken heb ik het moeilijk doordat ik het gevoel heb dat mijn tong dan nog meer naar achter wordt getrokken (in het begin dacht ik dat ik mijn tong ging inslikken). 

Ik slik weinig op een dag en ben er iedere keer van bewust dat ik slik en druk hierbij mijn tong tegen mijn tanden (op dagen dat ik meer last heb zelf tussen mijn tanden).

  Ik stel mij de vraag of het zou kunnen dat dit gevoel blijft aanhouden net omwille van de verkeerde houding van mijn tong? Maar hoe kan ik die houding veranderen aangezien dit de beste (draaglijke) houding is voor mij? …..  Zou logopedie mij een oplossing kunnen bieden?  


1 Antwoord

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

 

Beste,

 

 

Het zou heel goed kunnen dat slikrevalidatie voor jou verbetering brengt. Best laat je eerst een slikonderzoek afnemen in het ziekenhuis en kan op basis van de verkregen resultaten een behandelingsplan opgesteld worden. Verdere logopedische ondersteuning kan dan gebeuren door een zelfstandige logopedische.